Шоколадова торта


Много лесна, бърза и вкусна торта.
Ако предпочитате по-влажните торти, както ние, то тогава използвайте 3/4 чаена чаша сироп, а не 1/2.
Блатовете може да се изпекат и кръгли, но е по-голяма играчка. Умишлено не използвах добавки като ядки и краве масло, достатъчно калорична е, но ако искате разкошът да е още по-, то смело добавете. Запланувала съм по-тежкия вариант в скоро време, та и него се надявам, че ще мога да покажа.
Виждате, че не съм по натруфените торти, предпочитам домашния изглед, но се налага понякога да се наконтят, особено ако поводите са по-специални.

Продукти:
блат
 6 яйца
8 с.л захар
8 с. л. брашно с лек връх
4 с. л. какао
6 с.л олио
6 с.л. вода
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
ванилия

сироп
1/2 до 3/4 чаена чаша вода
5 супени лъжици захар
ванилия

ганаш
180 грама млечен школад
90 грама черен шоколад
200 грама сладкарска животинска сметана


Блат
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците на сняг с меки върхове. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме водата, олиото и ванилията, разбъркваме с лъжица до хомогенизиране. Добавяме какаото, брашното и бакпулвера и отново разъркваме до хомогенизиране. Прибавяме и разбитите белтъци и разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците, но все пак до хомогенизиране. Изсипваме сместа в тавата от фурната, покрита с намаслена с олио хартия за печене. Изравняваме сместа. Печем в предварително загрята фурна на 180С градуса за 10 минути, след което намаляваме температурата на 170С и печем още 10 минути. Готовият блат изваждаме от тавата и внимателно отделяме хартията за печене. Оставяме го да изстине. Режем блата на четири части - ленти.


Сироп
Сиропът проготвяме като оставяме да заври водата със захарта, сваляме от котлона, оставяме леко да се охлади сместа и ароматизираме с ванилията.

Ганаш
В тенджера изсипваме сметаната и начупения на парченца шоколад. Загряваме сместа до разтопяване на шоколада. Оставяме да се охлади за около 10 минути преди да го използваме.


Сглобяване:
Вземаме една лента блат, напояваме с част от сиропа, но не прекалявайте. Отгоре изсипваме от течния ганаш и разстиламе. Работим внимателно, за да не изтича отстрани ганаша, идеята е да попие част от него в блата. Сиропиме друга лента блат, слагаме я върху намазания с ганаша блат и нея също назваме с ганаш. Процедурата продължава по същия начин и с другите две ленти блат. Накрая намазваме с ганаш получената торта отгоре и отстрани. Оставяме на хладно да се стегне поне за 4-5 часа.

Коментари

  1. Ехааа! Чудесна е. Взимам си едно парченце, но по- дебеличко от това, че няма да ми стигне!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ине, както винаги - красота и изящество! Ще опитам непременно тази рецепта! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Гарантирано сочна и креместа ми изглежда тази торта,Инче,както винаги успяваш да ме съблазниш!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесвам точно този вид торти - домашни! Непретенциозни на външен вид, но вкусни, сочни , изкушаващи за още и още!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Знам си аз, че не напразно снощи не спах :)
    Чудесна е и с любима консистенция :)
    И друго си е да си е наконтена!
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Като гледам тези убийствено изкусителни снимки ... за тортата изобщо нямам и съмнение колко е вкусна :)
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле колко сочно-шоколадово е това чудо, Инче! Поздрави и мерси за подслаждането! Записвам си я :)

    ОтговорИзтриване
  8. Може да е късно, но си дръпвам парченце без угризения дори!

    ОтговорИзтриване
  9. Шоколадова фантазия е тази торта! Елегантна и изчистена като визия, насочваща вниманието ми именно към съдържанието:))) а то е неустоимо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Истински шоколадов разкош е тортичката и както винаги прекрасно поднесена! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Много добра рецепта. Ще се оцени подобаващо в моето семейство! Комплименти за красивата презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации