Шоколадова торта


Тръгнах да правя едно, а то излезе това :) Разкошна се получи! Едно човече две парчета излапа, не че не се дърпаха чинии, но толкова много ми се молеше, та нямаше как да не отпусна ръката и да му оставя и второто парче... за ужас на всички онези, които приучават децата си към здравословно хранене още от утробата си. 



1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
за двата блата
2 яйца
200 грама кисело мляко
1/4 чаена чаша слънчогледово олио
1 и 1/4 чаени чаши захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка амонячна сода
есенции ванилия и лимон 
1 и 1/2 чаени чаши брашно
6 пълни с връх супени лъжици неподсладено какао

за крема
600 милилитра прясно мляко
1 пакетче нишесте ванилия
300 грама натурален шоколад
1 чаена чаша захар
120 грама краве масло

сироп
3/4 чаена чаша вода
60 грама краве масло
4 супени лъжици захар
2 супени лъжици неподсладено какао


В купа разбийте с миксер яйцата със захарта до побеляване. Прибавете киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат. Разбъркайте. Добавете олиото и есенциите. Отново разбъркайте. Прибавете и брашното, смесено с какаото и амонячната сода. Разбъркайте до хомогенна смес (може да използвате и миксер). Разделете сместа на две равни части, които изсипете в покрити с хартия за печене тави с диаметър 20 сантиметра. Печете в предарително загрята фурна на 180С до готовност, пробвайте с клечка (при мен около 20 минути). Изпечените блатове извадете от фурната, после от тавите, махнете хартията за печене и оставете да изстинат напълно. Имайте предвид, че заради амонячната сода, по време на печенето и след като отворите фурната накрая, за да извадите блатовете, ще мирише малко, но след това миризмата на амонячната сода изчезва и не се усеща в блатовете при консумация.

Докато се пекат блатовете, пригответе крема.
Към 500 милилитра прясно мляко добавете захарта и оставете да заври. Разтворете нишестето в 100 милилитра студено мляко, което дабавете към врящото мляко. Бъркайте до сгъстявене. Отсранете от огъня, добавете шоколадите и кравете масло. Разбърквайте до пълното разтваряне на последно добавените продукти.

Приготвяне на сиропа
Поставете в тендерка изброените продукти и оставете да заврат, след което оставете да поврат около 3-4 минути. Остранете сиропа от огъня.

Сглобяване на тортата.
Поставете първия блат в ринг за торта. Сиропирайте с част от сиропа, но не прекалявайте. Отгоре поставете около 1/2 от напълно изстиналия крем. Поставете и втория блат. Отново сиропирайте. Покрийте с 1/4 от крема. Поставете тортата в хладилник за едно денонощие, за да стегне напълно, в противен случай, ще ви се разпадат парчетата.
На следващия ден отстранете ринга и покрийте и отстрани тортата с останалата част - 1/4 от крема, но може и така да я поднесете. Украсата е по желание, при мен почти я няма :)



16 коментара:

  1. Божествено е станало :)
    Малчо ми развива теорията, че не яде шоколад, заради зъбите,
    а аз му давам шоколад с чиста съвест!
    Това, което наричаш сироп, но с разлика в количеството на продуктите
    ми е любима съставка към един крем за торта!
    Хубава неделя, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уау, а той не отказва, нали?! За шоколада говоря :)
      Не знам как да го нарека, аз често го използвам, за да сиропарам измишльотини мои, много ми харсва, още от едно време, когато вуйна ми за пръв път донесе у нас един румънски сладкиш и сподели рецептата, та все карах майка ми да забърква от него.
      Благодаря, Дани, хубава седмица, че нелята почти свърши :)

      Изтриване
  2. Това е нещо като "Негърче", но с крем и като торта, на това ми прилича. Представям си каква вкусотия е! :)
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо,какво здравословно хранене....,та има ли по-здравословно от вкусното ястие, направено с обич и усмивка?!
    Не знам какво си била решила да правиш,но това което виждам въобще не би могло да е "грешка"!Божесвено сочна торта!
    Прекрасна си,Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бях решила да врътна една шахматна торта, но изведнъж ме домързя яко, то рязане, пък редене и остана само блатът от цялата работа :))
      Благодаря, Миленка :)

      Изтриване
  4. Ти не вярвай много на здравословното хранене от утробата- то често дори не е хранене;) А и крайностите са никому ненужни. Една страхотна торта толкова може да въздейства на удоволствието, че няма как да навреди. Важното е да е с мярка- ч парчета са тамън;)
    И след толкова думи, заслужих ли си едно резенче и аз? Не много здравословна големина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЪхЪ :)) Заслужи си големината :)))
      Слънчева седмица, Мъхче :)

      Изтриване
  5. Умопомрачителна е Инче, а като прочетох и така достъпните продукти...скоро ще и се насладим и ние май...!
    И аз бих дръпнала нечия чиниика:)

    ОтговорИзтриване
  6. Иначе, направо ще си задъвкам езика! Това е прекрасна торта! Само да имах едно парченце под ръка...бързо нямаше да имам :) Сърдечни и усмихнати поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Винаги ги правиш точно толкова сочни,колкото обичам,т.е. много,страхотна е и тази торта,Инче!

    ОтговорИзтриване
  8. Ейййй, не трябваше да гледам тук, знаех си! Инче, размазващо вкусни снимки! Великолепие! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Добре че си променила намерението си - получила се е разкошна торта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Wow, that chocolate cake looks incredibly awesome! My mouth is watering just looking at it! Lovely art photographs! Easter Day

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятно вкусна и апетитна! А е и доста лесна. Правя я в момента за малчо ☺

    ОтговорИзтриване

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове