Шоколадово-бананов кекс


Този кекс го правя вече няколко пъти и много ни харесва - много мек и вкусен, а домашните са много капризни, когато става въпрос за кексове - все нещо им е сухо, твърде ронливо, твърде пандишпанено... :D



Продукти:
2 средно големи, много добре узрели банана
150 грама натурален шоколад
70 грама краве масло
4 супени лъжици слънчогледово олио
4 яйца
3/4 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша брашно
1 пакетче (10 грама) бакпулвер

краве масло за намазване на формата за печене
брашно за поръсване на формата за печене

шоколадова глазура
50 грама краве масло
100 грама натурален шоколад



Кравето масло и шоколада разтопяваме, оставяме леко да се охладят. През това време разбиваме белтъците на пухкав сняг. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване, към тях прибавяме охладената шоколадова смес, намачканите на пюре с вилица банани, олиото. Разбръкваме. Прибавяме брашното, предварително смесено с бакпулвера. Разбъркваме до хомогенизиране. Накрая добавяме разбитите белтъци и отново разбъркваме внимателно, за да не спаднат, но сместа трябва да е хомогенна. Изсипваме във форма за кекс, предварително намаслена и поръсена с брашно. Аз използвам форма с мраморно незалепващо покритие и съм много, много доволна. Печем в предварително загрята фурна на 180С за 30-40 минути, проверяваме с клечка - трябва да излезе суха. Оставяме кекса да се охлади за около 5-10 минути, след което го изваждаме. По желание покриваме с шоколадова смес, получена от разтопяването на 50 грама краве масло и 100 грама натурален шоколад. 







Коментари

  1. Ellerinize sağlık. Çok leziz bir görüntüsü var.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Инка, направих го! Отлежава сега, че днес ще излизаме и няма да мога да хапна, но на вид е просто блестящ. Сложих му и ванилия и какао. Благодаря ти много за идеята :)
    Хубава почивка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Уникално добър, да не кажа най-най от тези, които съм правила, обожават го всички у дома!!!
    Страхотно попадение, Ина, още като го видях и....ами, не му устоях, а направен вече...ооо, задължителен! А аз уж не обичам кексове :D
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Може ли малко по-точно като количество колко трябва да са захарта и брашното /ако е възможно да посочите в грамаж ще е най-добре, а пък и най-точно/ не е ли доста малко това което сте посочили? Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите, тъй като искам да направя рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този кекс е страхотен, получава се много мекичък и вкусен. 3/4 чаена чаша захар е около 150-160 грама захар, а 3/4 чаена чаша брашно е около 90-100 грама. Останалите съставки ги има в грамове. Бананите не съм ги теглила никога. Не е толкова фатално някой грам повече или по-малко, мисля, че сладкарите леко преувеличават с важността на точните мерки. Толкова години правя сладки неща, нищо фатално няма, ако има +-10 грама от нещо.
      Не е малък кексаът, нормален е.
      Мисля, че ще ви харса и на вас :)
      Няма да се обърка нищо - правила съм го много пъти.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации