Японски чийзкейк




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Много отдавна се каня да го опитам, но попаднах на отзивите на Дани >> ... и окончателно се навих :)

Много ми хареса! Наистана е много лек, леко влажен, топящ се в устата... чуден!

1 чаена чаша = 240 милилитра

Продукти:
7 яйца размер М
3/4 чаена чаша захар
4 прахчета ванилия
60 грама краве масло
7 супени лъжици прясно мляко
1 кутия и половина крема сирене Филаделфия оригинал (от по 175 грама опаковката)
3/4 чаена чаша брашно
3 супени лъжици нишесте ванилия Bioset - то е с царевично нишесте и аромат, без оцветител
2 супени лъжици лимонов сок

Използвах форма с падащо дъно с диаметър 19 см и височина около 7 см.
Покриваме дъното на форамата с хартия за печене. Намасляваме го с малко от кравето масло. Намасляваме и стените, към които прикрепваме ленти хартия за печене. Лентите трябва да са по-високи от стените на формата. Отвън обвиваме добре цялата форма с алуминиево фолио, за да не попадне в сместа за печене от водата, в която ще печем.

Включваме фурната на 160С да загрее, а през това време приготвяме сместа.

Отделяме жълтъците от белътъците. В купа с пасатор пасираме жълтъците, крема сиренето, прясното мляко, останалото леко разтопеното краве масло, ванилиите, брашното и нишестето. В друга купа, която трябва да е идеално суха, разбиваме белтъците до лек сняг, след което постепенно прибавяме захарта, а после и лимоновия сок. Разбиваме до получаване на сняг с меки връхчета. Внимателно добавяме на 3 пъти белтъците към останалата смес. Разбъркваме със "захлупване" на белтъците до хомогенизиране. Изсипваме сместа във формата за печене и я поставяме в дълбока тава. Аз ползвам дълбоката от фураната за печене. Поставяме двете тави във фурната на най-ниското ниво. Сипваме в дълбоката тава топла вода, така че нивото й да достига до средата на формата, в която печем сладкиша. Печем за 40 минути, след което намаляваме градусите на 150С и продължаваме печенето за още 35 минути, след което изключваме фурната и оставяме сладкиша във фурната за още около 30 минути или до няколко влажни трохи по клечката. Ако по време на печенето кейкът ви се пукне отгоре, не се притеснявайте, защото след като престои в изключената фурна, пукнатите места се съединяват отново. Изваждаме чийзкейка от фурната, освобождаме го от формата, както и от хартията за печене. Поставяме го в подноса, в който ще сервираме. Охлаждаме го напълно, след което го оставете в хладилник за една нощ. Поднесете леко поръсен с пудра захар, покрит със сметана, плодове или някакъв плодов сос, но имайте предвид, че последният ще боядиса тестото, не че е лошо :)




Коментари

  1. И мен убеди, Иначе! Време е и аз да го направя! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси :)
      Усмихната вечер и на теб :)

      Изтриване
  2. La foto es preciosa y el resultado de lujo. Saludos.

    ОтговорИзтриване
  3. Е, тази прелест напълно бях забравила, а презентацията е повече от великолепна!
    Поздрави и пожелания за щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
  4. spettacolare, perfetta poi per essere degustata con quel panorama!

    ОтговорИзтриване
  5. Днес го направих и утре ще споделя вкуса, но за сега изглежда супер, само дето сложих маскарпоне и филаделфия, все пак нещичко трябва да променя :*

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е доста вкусно, много приятно влажно и леко кексче :)

      Изтриване
  7. Бихте ли посочили количеството на опаковката Филаделфиа. От 200г ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една опаковка е 175 грама.

      Изтриване
    2. Дали може да се замени Филаделфията с някое по-евтино крема сирене? Дали ще се получи с българското крема сирене ?

      Изтриване
    3. Да, можете, пробвала съм с българско ето тук

      Изтриване
  8. Страхотна рецепта, получи се супер вкусно! Благодаря за хубавата рецепта! Но имах само един малък проблем :)) по време на печенето се беше издул много , но след като изключих печката и престоя във фурната около час, когато го видях беше спаднал на половина направо си се беше свил леко , имате ли идея защо така се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,
      Радвам се, че е кейкът ти е допаднал :) Да, кейкът леко спада и се свива, но не чак наполовина. Няколко пъти съм го приготвяла, но не мога да отговоря защо при вас толкова много е спаднал.

      Хубава седмица :)

      Изтриване
  9. Ще има ли проблем ако се добави малко повече захар , и преди да опитам някой ще изкаже ли мнение - за вкуса , текстурата , проблеми при печенето и т.н. :) ще се радвам да споделите малките детайли при приготвятето му тъй като честно казано ме е страх какво ще се получи и дали няма да спадне :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации