Карамелено-медена торта (Медовик, Френска селска с карамел)




Тортата е много, много вкусна! Не се стряскайте от много писане, не е кой знае колко пипкава, но е като забъркаш мъфини все пак. Заслужава си много! Единственият, който не я одобри, е големият племенник, но това е защото не обича торти със заквасена сметана... за разлика от леля си :))

Продукти:
блатове - 8 броя
3 яйца
1 чаена чаша захар
60 грама краве масло
5 супени лъжици мед
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
500-600 грама брашно

крем - за 5 блата, така че увеличете количеството на крема, ако искате тортата да е с осемте блата
400 грама заквасена сметана
350 грама сирене Филаделфия оригинал
200 милилитра сладкарска животинска сметана
ванилия
*
1 чаена чаша захар
120 грама краве масло + 1/2 чаена чаша сладкарска животинска сметана


Приготвяне на блатовете
Разбиваме яйцата със захарта с миксер до съединяване на жълтък с белтък. В тенджера изсипваме разбитите яйца. Поставяме тенджерата в друга по-голяма тенджера, в която сме сипали вода, идеята е да варим сместа за блатовете на водна баня. Варим на умерен огън за около 15 минути, разбърквайки от време на време. Прибавяме и останалите продукти, изброени в продуктите за блатовете, без брашното обаче. Не забравяйте да бъркате, за да не получите в сместа сварен жълтък!!! Често казано на мен ми отне към 30 минути, но не съм бъркала непрекъснато, но пък беше често. Добре е да изберете тенджера с по-широк диаметър, за да ви отнеме по-малко време до карамелизиране.  Прибавяме 1 чаена чаша от брашното и продължаваме да бъркаме още 2 минути, след което махаме тенджерата от топлината. Прибавяме и останалото брашно, оставяйки си малко за поръсване на повърхността на която ще разточваме. Оставете сместа да се охлади. Разделяме на 8 части, за да получим 8 блата с диаметър 20 сантиметра, или на по-малко части, но с по-голям диаметър, въпрос на избор. Аз ще опиша първия вариант. Всяка разточваме върху хартия за печене, леко поръсена с брашно, на кора с диаметър около 20 сантиметра. Използвайте чиния или някакъв друг прибор капак на тенджера, ринг за торта, с чиято помощ да отбележите или да отрежете кръг от всяка разточена кора. Не изхвърляйте изрезките, просто ги отдалечете от блата, но ги оставете върху хартията за печене и ги изпечете и тях. Те ще ни трябват по-късно, ще ги направим на трохи и с тях ще покрием тортата отстрани и отгоре. Печете но 180С за 2-3 минути. Внимавайте да не ги изгорите. Те се изпичат много бързо. 
Аз използвам тавите от фурната и докато пека един блат, разточвам друг. Вадя изпечения, веднага слагам следващия - става бързо, зависи какъв опит имате с точенето и въобще със сладкарството. Всеки готов блат махаме заедно с хартията за печене от тавата и оставяме да се охлади. Аз ги подреждам един върху друг върху решетка. Използвам хартията за печене на предишния блат, т.е. работя с два листа за печене, ако някъде е останала някоя залепнала трохичка от предишния блат, просто я отстранявам.

Когато всички блатове са готови, оставяме ги напълно да изстинат, а през това време приготвяме крема.

В купа смесваме всички продукти до звездичката *.  В тенджера карамелизираме 1 чаена чаша захар, внимавайте да не я прегорите. Добавяме кравето масло, внимавайте да не се изгорете, защото ще започне да бълбука много. Добавяме и 1/2 чаената чаша сладкарска сметана и разбъркваме. Отстраняваме от огъня и оставяме сместа да се охлади, след което я добавяме, но без няколко лъжици, които ще използваме отгоре за украсата, към сметаните и сиренето. Разбъркваме кратко с миксер. Ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още захар, но мисля, че така е добре.

Сглобяване
Поставете първия блат върху подноса, ако имате ринг за торта е най-добре да го използвате, но този път аз не прибягнах до него и направих тортата по-ниска, т.е. използвах само 5 от 8 блата, другите 3 ги направих на по-ниска торта. Така получих 2 торти - една по-висока и една по-ниска. Отгоре намажете с няколко лъжици крем, пак блат, крем, блат, крем, и т.н. завършвайки с крем. Ако използвате ринг, то нека той да не е плътно прилепващ до блатовете, а да е по-свободен, за да може да попадне крем и отстрани на тортата. Ако не използвате ринг за торта, просто намажете и отстрани тортата с крем. Поръсете отгоре и отстрани с натрошените на трохи изпечени остатъци от блатовете. Поръсете с карамела, който заделихме, ако искате, разбира се - той не е твърд, а е нещо като карамелен сос, така няма да контрастира твърдостта на карамела с мекотата на тортата. Оставете тортата в хладилник за поне 4-5 часа (както е на снимките), но тя е най-вкусна на следващия ден, т.е. колкото повече стои, толкова по-вкусна е. На втория ден имаше останало едно парче от по-голямата торта, беше перфектно.




Коментари

  1. Тази торта е невероятна, тя е следващата която ще приготвя в живота си! Вече мечтая за малко сводно време, за да започна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Танче, идвам ти на гости тогава :))) Знам, че ще е кулинарно бижу :)
      Хубав уикенд от мен :)

      Изтриване
  2. Тортата е неустоимо вкусна...и ще бъде направена! :)
    Перфектни снимки, както винаги!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. извинявам се,но бихте ли ми изпратили снимка на "сладкарска животинска сметана",аз използвам на Pilos-пише сметана топлинно обработена хомогенизирана,качество от Германия-масленост:мин.30%! Не мога да разбера коя е животинска и коя растителна,защото не пише на кутийките! Благодаря ви ,ако споделите!
    Споделете блатовете със какъв d=?,са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметаната, която ползвам е Президент >> или Elle&Vire
      Диаметърът е 20 см, но може да я направите малко по-голяма или по-малка.

      Изтриване
  4. Здравейте. Животинската сметана разбива ли се предварително преди да се смеси със крема сиренето и заквасената сметана? Надявам се на бърз отговор, понеже утре ще я правя. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  5. Ще се получи ли с готови блатове от Берьозка?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации