Дакуаз - Бадемово-лешников меренг с кафеен крем и ганаш




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!


Много ми хареса! Хич не си падам по маслените кремове, но този е божествен! Направо не можех да устоя на този кафеен аромат, с мъка се възпирах, повярвайте ми! :)) Но мисля, че количеството крем е много, поне за моя вкус и ми идва малко сладка, най-вече заради меренга. 

Продукти:
4 големи белтъка
80 грама бланширани бадеми
50 грама печени обелени лешници
180 грама захар
1 супена лъжица натурално царевично нишесте
щипка сол

кафеен крем
4 големи жълтъка
175 мл прясно мляко
60 грама захар
1 супена лъжица натурално царевично нишесте
2 чаени лъжички инстантно кафе
2 супени лъжици гореща вода, в която се разтваря кафето
225 грама хубаво краве масло на стайна температура

ганаш
170 мл шоколад Милка екстра какао
170 милилитра сладкарска животинска сметана
2 супени лъжици глюкоза

Приготвяне на блатовете
Смиламе ядките. Смесваме ги с нишестето и половината от захарта. В купа разбиваме  белтъците с щипка сол първонално до пяна, а после прибавяйки захарта на порции до твърд сняг. Прибавяме към белтъците ядките и нишестето. Разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците. Върху голямата тава на фурната, покрита с хартия за печене, очертаваме правоъгълник с размери 32 на 25 сантиметра. Обръщаме хартията от другата страна и разпределяме белтъците да размерите на правоъгълника. Заглаждаме. Печем в предварително загрята фурна на 120°С за 1 час и 30 минути, след което изключваме фуната и оставяме блата вътре още 1 час и 30 минути. Не отваряме фурната!!! След като минат и 3-те часа, изваждаме тавата с блата, оставя да почине 10 мини и го обръщаме върху друг лист хартия за печене. Отлепваме хартията за печене, с която пекохме блата. Внимаваме да не го счупим. Отрязваме краищата, за да получим хубава форма на блата. Режем блата на 4 равни части по по-дългата му страна. Поставяме трите блата върху табла, за да ни е по-лесно при пренасянето им до хладилника. Намазваме три от парчетата с 3-4 супени лъжици ганаш и ги оставяме в хладилник, за да стегне, около 15-20 минути. През това време намазваме другото парче с няколко лъжици кафеен крем, заглаждаме. Отгоре поставяме един блат със стегнат ганаш с ганаша надолу към крема. Отгоре мажем крем.
Аз направих грешката да сложа ганаш и върху крема преди да сложа блата, намазан с ганаш, с идеята да има повече ганаш, та той поизтече, леко се обезформи тортето. Та не го правете като мен :))
Пак поставяме блат с ганаш по същата процедура. Накрая мажем всичко с крем. Оставяме го в хладилник да стегне, след което го покриваме с останалия ганаш (ганаша стопляме при непрекъснато разбъркваме и го оставяме да се охлади преди да го излеем върху тортата, която е добре да е върху решетка). Отгоре украсяваме както решим, острани може да го покриете с бланширани филирани бадеми или каквото решите. Оставяме да се стегне ганаша. 
Рязането става  намокрен в гореща вода гладък нож, който е подсушен след намокрянето, а тортата трябва да е студена, току-що извадена от хладилника. После може да оставите парчетата на стайна температура, още по-вкусно става :)

Ако случайно ви се счупи някое парче по време на рязането на големия блат, не се притеснявайте, просто ги сложете едно до друго и намажете с ганаша.

Приготвяне на крема
В купа смесваме жълтъците, захарта, нишестето. Загряваме млякото, след което половината от него прибавяме към жълтъците и разбъркваме. Изсипваме ги при останалото мляко. Варим при непрекъснато разбъркваме до сгъстяване около 8-10 минути. Получения крем пасирайте, за да получите много гладък крем, ако случайно нещо не е както трябва :) Покриваме го и го оставяме в хладилник за около 1-2 часа за да стегне, след което го изваждаме и го оставяме на стайна температура.
Разбиваме кравето масло с миксер. Прибавяме на няколко пъти крема, като непрекъснато разбиваме. Добавяме и разтвореното във водата и охладено кафе. Разбиваме 5 минути до получаване на гладък и пухкав крем. Мноооого е вкусен!

Приготвяне на ганаша
Сгряваме сметаната и глюкозата до разтопяването й, като разбъркваме от време на време. Сваляме от огъня. Прибавяме шоколада. Разбъркваме до разтопяването му. Оставяме го да се охлади преди да го използваме.

Коментари

  1. Отговори
    1. Наистина е страхотна, Габи :)
      Опитай я, няма да съжаляваш :)

      Изтриване
  2. Ама направо не искам да влизам вече тук...не мога да насмогна да преглъщам...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации