Плоски питки





  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Чудесни са :)

Продукти:
150 милилитра топла вода
70 грама краве масло разтопено
3 супени лъжици слънчогледово олио
100 грама заквасена сметана
1 чаена лъжичка сол
3 супени лъжици захар
450-500 грама брашно, може и повече
7 грама суха мая

за намазване жълтъци и малко олио


Смесваме продуктите в хлепопекарната в посочения ред. Включваме на програма месене и втасване, като при замесването проверяваме тестото - то трябва да е меко, но нелепкаво, така че, ако се налага, добавяме още малко брашно.
Втасалото тесто изваждаме от контейнера на хлебопекарната. Разделяме на 8 части, като всяка част оформяме на питки, които покриваме и оставяме да починат за 10 минути. Всяка питка оформяме на диск с дебелина около 1 сантиметър, натискайки с длан. Ако искате да са по-дебелички, оставете ги около 2 сантиметра, но исках да са по-плоски, затова и ги направих по-тънки. Аз разполагам в големите тави на фурната по 4 четири питки на разстояние една от друга. С пръст правим дупки в питките. Покриваме ги и ги оставяме на топло за 30 минути. Мажем питките с леко разбит жълтък с малко слънчогледово олио - за хубав цвят на питка е нужен 1 жълтък с 1/2 чаена лъжичка олио. Знам, че е много, но пък цветът е чудесен, поне на мен ми допада много.
Печем в предварително загрята фурна на 180С до хубаво зачервяване.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации