Шоколадово-малинова торта

 


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

 торта с диаметър 20 сантиметра 
Посочвам марките на някои от продуктите, за да получите същия вкус, а не заради реклама!

Продукти:
блатове
2 яйца
2 белтъка
4 супени лъжици вода
4 супени лъжици олио
4 супени лъжици захар
2 супени лъжици с връх какао на прах
5 супени лъжици брашно
ванилия

шоколадов крем
4 жълтъка
240 милилитра топло прясно мляко

150 грама шоколад Милка екстра какао

130 грама течен шоколад Nocciolata

125 грама масло Elle&Vire
2 капки есенция ром на доктор Йоткер

малинов слой
350 грама малини - ако нямате пресни, може и замразени да свършат работа
200 милилитра вода
6 супени лъжици захар или пробвайте на вкус
1 супена лъжица нишесте малина или обикновено царевично нишесте
15 грама желатин


ганаш
100 грама черен шоколад 70% какао
100 грама течна сладкарска животинска сметана 
Elle&Vire
2 супени лъжици сладкарска глюкоза


Приготвяне на блатовете
Отделяме жълтъците от белтъците. Всички белтъци разбиваме с миксер на сняг. В друга купа разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Прибавяме водата, олиото, разбъркваме. Добавяме какаото, брашното и ванилията. Отново разбъркваме до хомогенизиране. Добавяме и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме внимателно сместа, за да не спаднат белтъците, до хомогенизиране. Разделяме на 3 равни части и печем в тавички с диаметър 20 см, чието дъно е покрито с хартия за печене. Печем на 160С за 15 минути или до готовност. Изваждаме блатовете, не отстраняваме хартията за печене все още - това ще го направим, когато започнем да сглобяваме тортата. Аз нямам три тавички с диаметър 20 сантиметра, затова изпекох блатовете последователно в една и съща тава.

Приготвяне на шоколадовия крем
Жълтъците леко разбиваме до хомогенизиране и ги смесваме с топлото прясно мляко. Варим на умерен огън до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Както всеки път казвам, ако ви се получат "топченца - вълци", няма страшно - вадете пасатора и пасирайте. Продължете да варите до готовност - някъде около 7-8 минути са напълно достатъчни. Отстраняваме сместа от огъня и добавяме течния и начупения шоколад, разбъркваме до разтопяването му. Добавяме и кравето масло, нарязано на по-дребни парченца, и бъркаме до разтопяването му. Ако е нужно, върнете за малко сместа на топлия котлон. Добавете есенцията ром и разбъркайте.

Отстранете хартията за печене на един от блатовете и го поставете в поднос. Заградете го с ринг за торта. Отгоре изсипете половината от топлия шоколадов крем. Отстранете хартията за печене и на втория блат, поставете го върху шоколадовия крем. Отгоре сега ще поставите малиновия слой.

Приготвяне на малиновия слой
Малините поставяме в тенджера с водата и захарта и варим за около 7-8 минути, времето се отчита след като сместа е завряла. Ако ви дразнят семките на милините, претрийте през цедка или сито. В 3-4 супени лъжици студена вода разтваряме нишестето и го добавяме към малината смес. Бъркаме за около 2 минути. Сваляме от огъня. Оставяме да се оглади, а през това време разтваряме желатина в 1/3 чаена чаша вода до набъбване, след което на водна баня го разтваряме. Добавяме го към охладената смес от малини, но не студена, трябва да е приятно топла, но не и гореща!!! Разбъркваме. Изсипваме малиновата смес върху блата. Заравнете.

Ако се налага, стоплете малко шоколадовия крем и го изсипете върху малиновия слой. Заравнете. Оставете тортата за 1 нощ в хладилника, след което отстранете ринга за торта - може да си помогнете, минавайки с нож покрай стените на ринга. Покриваме с шоколадовия ганаш. Заравняваме. Ако ви се занимава, украсете - при мен са просто нахвърляни ивички от шоколадовия ганаш - правя се на Пикасо :))) Оставете тортата в хладилник за около час, за да се стегне ганаша.
Режем парчета с потопен в гореща вода нож, който сме подсушили от водата, разбира се.

Приготвяне на шоколадовия ганаш
Стопляме сметаната, прибавяме към нея начупения на парченца шоколад. Разбъркваме. Добавяме глюкозата, разбъркваме.

При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА!



Коментари

  1. Много е красива, надявам се и вкусна.Купете си формички от алуминиево фолио с този диаметър,водят се еднократни, но стават и за два пъти и струват стотинки. / има ги в Джъмбо /.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми, за отзива и за съвета, ще се възползвам от него, защото обикновено правя по-малки торти и е едно жонглиране с единствената ми тавичка с този диаметър... мъка :))

      Изтриване
  2. Разкошна торта-точно по мой вкус!

    ОтговорИзтриване
  3. Инаааа...влюбена съм и в тортите ти, и в снимките ти...Красота!
    Намислила съм да правя "Кислород", откакто я показа, а сега и с тази ме изкушаваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кислородът на мен повече ми харесва, но там трябва да внимаваш с белия крем да не го пресечеш. И тази е вкусна, но те съветвам да отстраниш семките на малините - поне мен винаги са ме дразнили, но тук оставих част от тях, за да си личи, че са малини.
      Благодаря ти, Весе! Прегръдки от мен :)

      Изтриване
  4. Страхотна торта и красива визия! Дори и на Пикасо ще му се дояде :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. О, фантастична торта! Очите ми останаха, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, току-що започнах да правя тортата по рецептата Ви и от описаните от вас съставки за приготвянето на блатовете се получава 1 блат. Бихте ли ми обяснили как от 2 яйца и 4 суп.л. брашно Вие получихте 3 блата? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Прочетете отново съставките, моля, много от тях са Ви убягнали.
      Хубав ден :)

      Изтриване
  7. Искам да попитам за гклюкозата. Течна ли е или на прах?

    ОтговорИзтриване
  8. В шоколадовия крем не липсва ли нещо друго защото млякото с яйцата не се сгъсти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, млякото със жълтъците се сгъстява, но кремът после става плътен, когато се добавят шоколада и маслото и престои в хладилника.

      Изтриване
  9. Прекрасна торта!

    Опитах да я направя и горе-долу успях. На вкус беше чудесна, но формата ми беше малка и тортата стана висока и нестабилна.
    Следващият път ще сменя формата и ще направя малиновото желе без плодчета.

    ОтговорИзтриване
  10. Тортата е чудесна.Само малиновото желе можеше да е без семки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, без семките е много по-добре за моя вкус, написала съм го в рецептата, но някои хора предпочитат да им хрупа нещо и намират семките за плюс.

      Изтриване
  11. Страхотна рецепта!
    Получи се перфектно - както на външен вид, така и на вкус!
    Великолепна е!
    Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радва ме това, че Ви е харесала!
      Благодаря за отзива!
      Хубава вечер! :)

      Изтриване
  12. Току що я приключих. За съжаление не е за нас.
    Мисля че се получи много добре.
    Благодаря за рецептата! :)



    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна торта! Въпреки, че се постарах да изпълня рецептата съвсем точно, малко я обърках :) Независимо от това резултата беше отличен! Блатовете са съвсем тънки, а шоколадовия крем е много нежен. Малиновия слой добавя лекотата на плодовете и тортата като цяло не е прекалено тежка и сладка. Много благодая за рецептата!!! Мисля следващия път вместо с малини да пробвам с череши. Надявам се да се получи също толкова добре :). P.S. Съалявам, че не мога да кача снимки в отзива :) Външния вид също се получи много добре :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации