Спаначено-ягодова торта

 

При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА!

Една много приятна, лека и мека тортичка :)

Продукти:
блатове
100 грама пресен спанак (ползвах бейби спанак)
4 белтъка
2 яйца
5 супени лъжици захар
5 супени лъжици вода
5 супени лъжици слънчогледово олио
5 супени лъжици брашно с връх
2 прахчета ванилия

ягодов слой
600 грама ягоди
1 чаена чаша захар или на вкус, някои обичат по-сладко, други не
200 милилтра сладкарска животинска сметана
20 грама желатин
100 милилтра студена вода


Приготвяне на блатовете
Измиваме спанака и го варим с около 3-4 супени лъжици вода до омекването му. Пасираме сместа и я оставяме напълно да се охлади, а праз това време отделяме жълтъците от белтъците. Всички белтъци разбиваме на сняг (купата трябва да е идеално суха и без мазнини). В друга купа разбиваме жълтъците със захарта. Към тях добавяме водата, олиото, брашното, пасирания спанак и ванилиите. Разбъркваме. Добавяме разбитите белтъци и разбъркваме до хомогенизиране, но внимателно, за да не спаднат белтъците. Разделяме сместа на две равни части. Изсипваме ги в тавички с диаметър 20 сантиметра, чието дъно е покрито с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 160С за около 15 минути. Изваждаме блатовете от фурната, оставяме ги да изстинат в тавичките. 

Ягодов слой
Накисваме желатина в студената вода до набъбването му. През това време пасираме ягодите със захарта. В друга купа разбиваме сметаната и добавяме към пасираните ягоди. Разтваряме желатина на водна баня и го оставяме леко да се охлади за около 2 минути, след което го добавяме бързо с разбъркване към ягодово-сметановата смес. Разбъркваме до хомогенизиране. 

Сглобяване на тортата
Не сиропирам блатовете, защото няма нужда от реване в случая, но ако си падате по сиропираните сладкиши, може да сложете малко сироп. Имайте предвид, че тези блатове са много меки и нежни.

Върху поднос за торта поставяме ринг за торта, а в него първия блат, от който сме отстранили хартията за печене. Поставете блата, така че повърхността му, която е била без хартия за печене да не е към подноса, защото е с лепкав слой - той трябва да е към ягодовата смес. Отгоре изсипваме ягодово-сметановата смес. Заравняваме. Поставяме втория блат, така че лепкавата част - тази, която по време на печенето е била без хартия за печене, да е към ягодово-сметановия слой. Оставяме тортата за една нощ в хладилника.

На следващия ден отстраняваме ринга за торта и украсяваме по желание.

При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА!

Коментари

  1. i tuoi dolci sono davvero sempre molto particolari!

    ОтговорИзтриване
  2. Вълшебни нови торти, Инче!
    Всеки път ме впечатляващ, очароваш и радваш сетивата ми -
    творец, художник, естет...Уникални неща правиш.
    Благодаря за удоволствието, прегръдка и сърдечни поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Отново перфектна рецепта, благодаря много!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много съм впечатлена, нямам търпение да я пробвам! Ще препоръпам блига на взичките си приятелки! Браво, усещам и вкъса вече!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации