Лазаня с тиквички




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Не ми се иска да се хваля, но лазанята ми е наистина страхотна :)) Обикновено я правя с телешка кайма, но и този летен вариант не е за подценяване. Чудесна е!
Тайната е в гъстия бешамел, който трябва да е в по-голямо количество!

Продукти:
9 кори лазаня сухи
3-4 тиквички
500 грама извара или рикота 
500 милилитра доматено пюре - ползвам от кутия
сол
риган
босилек
слънчогледово олио

сос бешамел
800 милилитра прясно мляко
3 пълни с връх супени лъжици брашно
30 грама краве масло + 50 грама слънчогледово олио
сол
аз слагам куркума за жълт цвят на бешамела, но не прекалявайте


Тиквичките нарязваме на тънки дълги ленти и ги печем и от двете страни до омекване върху тефлонов тиган, който е съвсем леко намаслен. 
Приготвяне на бешамела
В тенджера смесваме олиото и маслото. Слагаме на умерен огън до разтопяване на маслото, след което добавяме брашното и бъркаме за около 2-3 минути. Изсипваме половината от прясното мляко, отново разбъркваме. Добавяме сол и куркумата. Бъркането продължава. Добавяме и останалата част от млякото. Бъркаме до получаване на гъст крем. Сваляме от котлона и добавяме риган и босилек, аз ползвам сух, защото в лазанята повече ми допадат, когато са сухи.
В правоъгълна дълбока тава изливаме малко олио върху дъното, после малко от доматеното пюре. Отгоре редим една до друга три от сухите кори лазаня. Поставяме на места от рикотата или изварата, отгоре нареждаме ивиците тиквички, леко ги посоляваме. Поставяме обилно от бешамела, гледаме да има навсякъде върху тиквичките. Поливаме тук-там с доматеното пюре. Отгоре пак ред кори лазаня, тук-там рикота или извара, ред тиквички, посоляваме, бешамел, доматено пюре, завършваме с ред кори лазаня. Отгоре навсякъде покриваме с бешамел и поливаме от доматеното пюре. Завиваме всичко с алуминиево фолио, което не трябва да докосва лазанята. Печем в предварително загрята фурна на 200С за около 50 минути. Изваждаме от фурната и оставяме да почине лазанята за около 30 минути. Махаме фолиото и охлаждаме още малко. Най-добре се режа напълно изстинала, препоръчвам на следващия ден, като сте я държите в хладилник, завита във фолиото. След като нарежете парчетата, стоплете ги и се наслаждавайте!


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Коментари

Популярни публикации