Шведски кюфтенца


  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Кюфтенцата са много сочни и са ни едно от любимите ястия.
Обикновено се сервират с варени или пържени картофи и боровинково сладко.

1 чаена чаша е с вместимост 240 милилитра

Продукти:
400 грама телешка кайма
400 грама свинска кайма
1 яйце
1/2 чаена чаша сметана за готвене (може да я замените с прясно мляко)
1/3 чаена чаша вода
1 глава лук, нарязана на дребно и изпържена до омекване
3-4 супени лъжици галета с връх
1 средно голям сварен и смачкан картоф
сол
черен пипер

олио за пържене на маслена баня

сос за 3 порции
(ако искате увеличете количеството, но е добре да се приготвя преди сервиране)
1/2 чаена чаша сметана за готвене
1 и 1/2 чаени чаши телешки бульон, ако нямате може и друг, в краен случай с вода
2 чаени лъжички соев сос
1 супена лъжица брашно
30 грама краве масло 
20 грама слънчогледово олио
сол

около 30 грама краве масло за монтиране на соса


В купа смесваме всички продукти за кюфтенцата. Оставяме каймата да почива поне един час. Оформяме малки кюфтенца колкото топка за пинг-понг. Загрява около 700 милилитра олио в дълбок съд. Пускаме няколко кюфтенца в олиото да се изпържат - аз ги разбърквам с решетъчна лъжица от време на време. Пържете на слаб до умерен огън. При мен на котлон с девет степени, пържа първоначално за около 10-12 минути на 5 степен, после усилвам на 7, за да се зачервят леко. Е, някои ги изпускам, щото се заплесвам някъде, но ако не го направите, ще имате мноооого сочни кюфтенца като на тези в ИКЕА. Аз в България не съм яла кюфтенцата в ИКЕА, но предполагам са също толкова вкусни, както и тези в Швеция и Германия. На партида ми отнема около 15-20 минути. Прехвърляме ги в тенджера и веднага захлупваме с капак. При следващата партида отново намалям котлона на 5 и процедурата се повтаря. Когато сложите първите кюфтенца, след около 1 минута с решетъчна лъжица ги разбъркайте, за да не залепнат за дъното на съда. Не препълвайте с кюфтенца съда, в който пържите, нека имат свобода.

Приготвяне на соса
В тенджера сгряваме мазнините, запържваме брашното. Добавяме бульона и сметаната, разбъркваме до сгъстяване. Накрая добавяме и соевия сос. Овкусяваме със сол, ако има нужда. Отстраняваме от котлона и добавяме кравето масло. Бъркаме до разтопяването му. Ако искате, можете да добавите някакви зелении в соса.
Сервираме кюфтенцата със соса.



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

1 коментара:

 

Конкурси

Ossigeno НЕ участва в никакви конкурси, без изключения!

Find us on Facebook

Последователи

Translate

Моят списък с блогове