Ягодова панакота



Аз предпочитам варианта без обръщане и с по-малко желатин, за да е повече кремообразна консистенцията, но и така долу-горе става :)) 

Продукти:
400 милилитра течна сметана
100 милилитра прясно мляко
5 супени лъжици захар или повече, ако обичате по-сладичко
ванилия
10 грама желатин
60 милилитра студена вода

ягодов слой
500 грама ягоди пресни или замразени
10 грама желатин
60 милилитра студена вода
5 супени лъжици заха или повече, зависи колко сладки са ягодите

ягоди и захар за ягодовия сос

Приготвяне на сметановия слой
Накисваме в 60 милилитра вода желатина, за да набъбне. През това време в тенджера сипваме сметаната, млякото и захарта. Оставяме ги да се сгреят и да се разтопи захарта. Сваляме от огъня и оставяме да се охлади. Не трябва да е гореща, нито студена сместа, е леко топла, за да се разтвори в нея накиснатия желатин. Добавяме желатина към охладената сметанова смес заедно с ванилията и разбъркваме до разтопяване на желатина. В намаслени леко с олио формички за пудинг (аз ползвам такива >>) разпределяме сметановата смес до средата на формите. Оставяме ги в хладилник за около 3 часа, за да стегне сместа. 

Приготвяне на ягодовия слой
Ако ягодите са замразени, размразете ги и леко ги подложете на топлинна обработка със захарта. Пасирайте ги. В 60 милилитра вода накисваме желатина до набъбване. Прибавяме го към охладената ягодова смес и разбръкваме до разтопяването му. Оставяме да се охлади напълно, но да не е все още желиран, трябва да е течна сместа. Разпределяме ягодовата смес във формичките за пудинг, сипвайки върху желирания вече сметанов слой. Връщаме в хладилнк за още около 2-3 часа до желиране на сместа.

Преди сервиране обръщаме панакотата върху чинийки, това  при мен става много лесно, защото леко потупвам стените на формичките с ръка, за да се отлепи сместа от стените. Обръщам върху чинийките, махам малкото капаче на формичките. 
Оставете на стайна температура поне 2 часа, за да е по-кремообразна панакотата.
Отгоре може да си украсите с каквото решите, аз предпочитам с ягодов сос, приготвен от леко сгрети ягоди със захар, но не прекалявам с готвенето, за да се запази цвета на плодовете. Ако са замразени, не ги размразявам предварително, директно ги слагам в тенджерка и ги разтопявам на огъня, като с лъжичка леко ги разрязвам, когато омекнат, за да са на парченца.


Коментари

  1. Привет
    Препоръчаха ми вашата рецепта за панакота!
    От опит знам, че рецептите ви са прекрасни!
    Бихте ли ми казали количеството продукти по тази рецепта дали е подходящо за една голяма панакота, която да се реже на парчета ?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Както забелязвате общото количество е около 1 литър, така че зависи колко голяма ще е тази панакота. Трябва според вместимостта на съда, в който ще приготвяте, да прецените колко пъти да увеличите количеството продукти.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации